Haberler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

7 Mart 2017 Salı - Okunma: 4356
8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Bildiğiniz gibi; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam etti. Ancak bu yıl İstanbul ve İzmir'de kutlamalara yasak getirildi.

Peki Türkiye'de kadınların durumu ne? Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 50'si kadın. Bu kadınların;
• Yaklaşık 24 milyonu sadece ilkokul mezunu.
• Yine yaklaşık 2 milyon 200 bini okuma‐yazma bilmiyor.
• 2010‐2015 yılları arasındaki beş yıllık dönemde Türkiye'de yaklaşık 233 bin kız çocuğu, 'çocuk gelin' oldu! Çoğu da hızla çocuk anne…
• Her 4 kadından biri fiziksel şiddete uğruyor.
• 2016 yılında 328 kadın öldürüldü!
• Meclis'teki 550 milletvekilinin 81'i, 21 Bakanın ise sadece 2'si kadın.
• 30 Büyükşehir Belediye Başkanından 3'ü, 1351 Belediye Başkanından 37'si kadın.
• 7 Yüksek Yargı Organı Başkanından 1'i, 179 Rektörden 17'si, 14 İşveren ve Meslek Örgütü Başkanından 1'i kadın.
• Tüm bu rakamlarla Türkiye, cinsiyet eşitliği sıralamasında 144 ülke arasında 130. sırada.
Kadınlar 8 Mart 2017 günü uluslararası bir kadın grevi örgütlemek üzere harekete geçtiler. Bir taban hareketi biçiminde örgütlenen Uluslararası Kadın Grevi (UKG), kadınların maruz kaldığı toplumsal, yasal, politik, ahlaki ve sözel şiddete karşı, yerel düzeyde uygulamaya geçebilecek çeşitli eylem biçimleri önermektedir. İlk çağrı, 2016 yılının Ekim ayında yapıldı ve derhal yankı buldu. Şu anda 30’a yakın ülkede kadınlar toplantılar düzenleyerek, hazırladıkları çağrı metinlerini paylaşarak, sosyal medya etkinlikleri açarak 8 Mart’ı karşılamaya hazırlanıyor.

Kadınların greve hazırlandığı ülkelerin listesinde; Arjantin, Avustralya, Bolivya, Brezilya, Şili, Kosta Rika, Çek Cumhuriyeti, Ekvador, İngiltere, Fransa, Almanya, Guatemala, Honduras, İzlanda, Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti, İsrail, İtalya, Meksika, Nikaragua, Peru, Polonya, Rusya, Salvador, İskoçya, Kuzey Kore, İsveç, Togo, Türkiye, Uruguay ve ABD var.

Başarılı olduğu takdirde bu eylem, küresel ölçekte yapılan ilk kadın grevi olarak tarihe geçebilir.