Haberler

Arakan'da yaşananları gündeme getirdik

7 Eylül 2017 Perşembe - Okunma: 2628
Arakan'da yaşananları gündeme getirdik

Marmara Grubu Vakfı, İstişari Statüde üyesi olduğu Birleşmiş Milletler'e ve partneri olan uluslararası sivil toplum kuruluşlarına müracaat ederek Arakan konusunda duyarlılık ve destek isteyerek, Myanmar'ın kınanmasını talep etti.

Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, Arakan'da yaşanmakta olan insanlık dışı olayları; Marmara Grubu Vakfı olarak sivil toplum kimliğiyle kınadı ve uluslararası arenada ilişkide bulunduğu beşbinikiyüz düşünce kuruluşuna müracaat ederek, Myanmar'a sivil baskı yapılması konusunda işbirliği istedi.

Marmara Grubu Vakfı; İstişari Üye Statüsü'nde bulunduğu Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nde partneri olan 5000 civarındaki düşünce kuruluşu ile işbirliği içinde olduğu iki yüz bağımsız sivil toplum örgütüne yazdığı bir mektupla duyarlılık talep etti.

Marmara Grubu Vakfı'nın mektubu aynen şöyledir;

"Arakan'da dünyanın gözü önünde, yaşanmakta olan insani krizi ve insan hakları ihlallerini şiddetle kınıyoruz.

Arakan'da bir facia vardır ve bu facia insanlığın bir ayıbı olarak artan bir şiddetle devam etmektedir.

Sivil toplum kimliğimizle, Arakan sorununun öncelikle Myanmar tarafından kabul edilmesini ve dünyanın en çok şiddet gören etnik gruplarından biri olan çaresiz Rohingyalı’ların ayrılıkçı terörist diye anılmamasını istiyoruz.

Bu konuda Myanmar Devleti'ne saldırıların durdurulması için sivil baskı, protesto mektuplarıyla müracaat edilmesinin yararına inanıyoruz.

Gene Arakan'da doğan Müslüman Rohingyalılara yapılan insanlık dışı katliamlara son verilmesiyle birlikte,

Vatandaşlık haklarının verilmesini,

Kimliklerinin tanınmasını,

Kültürel haklarının kabul edilmesini, işyeri açma, toplu ibadet izni verilmesi konusunda Myanmar'a karşı uluslararası sivil toplum kuruluşlarını harekete geçmeye davet ediyoruz.

Özellikle de Nobel Barış Ödülü Sahibi olan Cumhurbaşkanı Ang San Su Çi 'ye sahibi olduğu ödülün sorumluluğunu hatırlatmalıyız. Statükosu bulunmayan, eğitim, seyahat ve mülkiyet edinme hakkına sahip olamayan Rohingyalılara karşı radikalleşme arifesinde bulunan şiddet olaylarından duyduğumuz endişeyi ve kaygılarımızı iletmeliyiz.

Marmara Grubu Vakfı olarak saldırıları kınıyor, sivil toplum kimliklerimizle bu konuda işbirliği içerisinde olmamızı öneriyor ve Myanmar Hükümeti'ne çözüme yönelik tedbirlere yönelmesi konusunda insani kaygılarımızı ileten müracaatların iletilmesine önem veriyoruz."