Haberler

Dr. Akkan Suver Romanya Levant Enstitüsünün Pandemi Sonrası Dünya konulu konferansta konuştu

18 Aralık 2020 Cuma - Okunma: 1429
Dr. Akkan Suver Romanya Levant Enstitüsünün Pandemi Son

Merkezi Bükreş'te bulunan ISACCL (The Institute for Advanced Studies in Levant and Civilization) tarafından tertiplenen (Lessons of the Pandemic) adlı uluslararası konferansta konuşan Dr. Akkan Suver, pandemi sonrası dünyayı ve pandemi sırasında Marmara Grubu Vakfı'nın ortaya koyduğu çalışmaları anlattı. Marmara Grubu Vakfı'nın partneri de olan ve Başkanlığını Romanya Cumhurbaşkanı (1996-2000) Prof. Dr. Emil Constantinescu'nun yaptığı ISACCL'in başarılı geçen toplantısında dünyaca ünlü şahsiyetler söz aldı.

Dr. Akkan Suver'in konuşmasını aşağıda bulacaksınız:

Öncelikle bütün katılımcılara sağlıklı günler temenni ediyorum.

2020 yılının bu son günlerinde, on aydır yaşadığımız ve daha bir süre yaşamağı sürdüreceğimiz Coranavirus pandemisi dolayısıyla yarınlara ait düşüncelerimizi paylaşmak üzere bizleri bir araya toplayan H.E. Emil Constantinescu ve arkadaşlarıyla onların şahsında Levant Enstitüsü'nü saygıyla selamlıyorum.

Zor günler yaşıyoruz.

Bu zor günlerin sonunda, bugünlere benzemeyen bir dünya ile tanışacağız.

COVID-19'dan sonra dünya nasıl olacak? Daha fazla rekabet mi yoksa daha fazla işbirliği mi yaşanacak? Pandeminin devam ettiği ve ne zaman sona ereceğinin kimse tarafından söylenemediği bir dönemde bu sorulara cevap aramak oldukça zor bir iş. Bununla birlikte, ilk belirtiler pandeminin maalesef uluslararası ilişkilerde daha önce var olan rekabetçi eğilimleri güçlendirdiği yönünde. COVID-19 ortaya çıkmadan önce devletler, özellikle daha zengin olanlar oldukça bencilleşmiş ve küresel meselelerde sorumluluk almayı daha az tercih eder duruma gelmişlerdi. Küresel yönetişim baskı altındaydı. Uluslararası kuruluşlar ilgili kalabilmenin mücadelesini veriyorlardı. Azalan küresel işbirliği, artan milliyetçilik ve büyük güç siyasetiyle el ele ilerliyordu. Küreselleşmeden uzaklaşma artmıştı; evrenselcilik ve kural temelli uluslararası düzen çırpınıyordu. COVID-19 tüm bu gelişmeleri öne çıkardı ve hızlandırdı.

Mevcut uluslararası sistemin; uluslararası toplumun COVID-19 krizi ile sosyal, siyasi ve ekonomik etkilerinin üstesinden gelmesinde ne derecede etkisiz olduğu bugün belirgin biçimde kanıtlanmış durumda. Belirgin olmayan husus ise bu konuda ne yapacağımız. Önümüzde iki alternatif bulunuyor: her devletin kendi yoluna gittiği artan soyutlanma veya devletlerin uluslararası kuruluşları yeniden şekillendirdiği ve küresel sorunlara küresel çözümler bulunabilmesi amacıyla imkânlarını birleştirdikleri güçlendirilmiş çok taraflılık. Bizim, insanlık olarak, küresel siyasi ve ekonomik sorunları aşmanın yanı sıra çevresel, kültürel ve sağlıkla ilgili sorunlara çözümler üretebilecek, kabiliyeti yüksek, kaynakları geniş ve güçlü irade sahibi uluslararası kuruluşlara ihtiyacımız bulunuyor. Pandemi bunu net biçimde ortaya koydu. Tüm ülkeleri kendi ihtiyaçları ve imkânları doğrultusunda işbirliğine sevk edebilecek kurumsal yaklaşımları ele almak iyi bir başlangıç noktası olabilir.

Bunları özetledikten sonra biraz da pandemi sırasındaki faaliyetleri ile Marmara Grubu Vakfı’ndan söz etmek isterim.

Marmara Grubu Vakfı olarak, Yeni tip Koronavirüs (Kovid 19) salgınına rağmen 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi'ni başarıyla gerçekleştirdik.

Etkili ve verimli sonuçlar aldığımız ve Kuşak ve Yol aydınlığında gerçekleştirdiğimiz 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi sonrasında ortaya çıkan ekonomi, enerji ve barış politikaları üzerine ortaya konan somut öneri ve bilgiler dünyanın dikkatini çekti.

Marmara Grubu Vakfı olarak yaşamakta olduğumuz yeni tip Koronavirüse (Kovid 19) rağmen bir ilk'e imza attık ve 23.Avrasya Ekonomi Zirvesi'ni dijital ortamda, uydu aracılığıyla başarıyla gerçekleştirdik.

Bu pandemi ortamına rağmen, 23 Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni Güney Afrika'dan Çin Halk Cumhuriyeti'ne, Moğolistan'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne, Tunus'tan Kırgızistan'a kadar uzanan bir coğrafyada 69.653 kişi izledi.

İzleyenlerin zaman zaman katıldığı, zaman zaman soru yönelttiği 23. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde günlük yorumların yanı sıra geleceğe ait vizyoner görüşler de yer aldı. Sinovac Aşı Araştırma Merkezi Başkanı Helen Yang Covid-19 aşısıyla ilgili son bilgileri verirken Karabağ'da yaşanan olayları Amerikalı, Fransız, Rus ve Gürcü araştırmacılarla beraber Türk ve Azerbaycan Milletvekilleri birlikte gündeme getirdiler.

Marmara Grubu Vakfı olarak Türkiye’de sivil toplum çalışmalarında öncü olmuş bir kuruluşuz.

Covid-19 pandemi sürecinde "Yarın nasıl bir dünya olacak?" düşüncesini konu alan Corona Day's adlı bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmamıza 23 ülkeden aralarında Emil Constantinescu’nun da bulunduğu 66 düşünce adamı makale yazarak katıldı.

Gene bu pandemi sürecinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 100. Şeref Yaşını idrak etti. Bu konuda müstesna bir çalışma yaparak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlarından, eski ve aktüel milletvekillerinden ve düşünce adamlarının makalelerinden oluşan ve de tarihe ışık tutan bir kitap yayınladık.

Bu başarılı çalışma ortamında, Marmara Grubu Vakfı'nın kuruluşunda, gelişmesinde önemli hakkı ve payı bulunan Türkiye'nin 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in anısına bir kitap hazırladık. Kitapta, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev başta olmak üzere Süleyman Demirel'i tanıyan aralarında Emil Constantinescu’nun da bulunduğu Cumhurbaşkanları ve O'nun siyaset arkadaşlarının anılarını bir araya getirdik.

Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu da, pandemi döneminde bir AB Projesini daha başarıyla tamamladı. Demokrasi için Türk Gençliği ve Kadınlar adlı projeyi pandemiden dolayı 19 ayda nihayete erdiren Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu çalışmalarını ve etkinliklerini önce İstanbul’da, Ankara'da ve Berlin'de tamamladı. Pandemi sonrası ise webinar üzerinden dijital ortamda gerçekleşen çalıştaylar hibrit etkinliklerle nihayete erdi.