Haberler

Fatih Arslan Çin’de NGO toplantısına katıldı

14 Haziran 2017 Çarşamba - Okunma: 4442
Fatih Arslan Çin’de NGO toplantısına katıldı

2017 Çin yılı dolayısıyla Cin Halk Cumhuriyetinde tertiplenen “Asya ve Afrika NGO”lar – “sivil toplum kuruluşları” toplantısına Marmara Grubu Vakfı adına Genel Başkan Danışmanı Mehmet Fatih Arslan katıldı. Yedi ülkenin ana konuşmacı olduğu toplantılarda Fatih Arslan’ın yanı sıra Sri Lanka, Kamboçya, Filipinler, Endonezya, Mısır ve Zambiya’dan gelen temsilciler düşüncelerini açıkladılar.

 
Fatih Arslan’ın yaptığı konuşma metni aşağıdadır.

Öncelikle konuşmama başlamadan önce ev sahibimiz China NGO Network of International Exchanges'e teşekkürlerimi bildirmek isterim.
Marmara Grubu Vakfı bir sivil düşünce platformu olarak otuz iki yıllık bir geçmişe sahiptir.
Otuz iki yılın verdiği sorumlulukla, söylememiz gerekiyorsa ulusal ve uluslararası konularda ekonomi, kültür, demokrasi, güvenlik konularındaki sorunların üzerinde düşünmek tartışmak, sorgulamak, akılcı ve bilimsel çözümler üretecek, bunları kamuoyu ile paylaşmak sivil düşüncenin görevidir.
Sivil toplum ilişkileri gönüllülük üzerinde şekillenmektedir.
Kimi zamanını, kimi parasını, kimi bilgisini, kimi de enerjisini mecburiyet duymadan ücret olmadan bir kuruluşa verebiliyorsa, o kuruluş sivil toplum kuruluşudur.
Özgür ve hesapsız düşüncesini söyleyebilen ve gerektiğinde doğruyu, yalnız doğruyu kamuoyu ile paylaşabilen insanların meydana getirdiği platformlar sivil toplum kuruluşudur.
Dolayısıyla Marmara Grubu Vakfı olarak ifade etmek isteriz ki, sivil toplumun dayanak noktası diyalogdur. Diyalogun sağlayacağı imkanlarla sivil toplum ve sivil düşünce hizmet edebilme imkanı bulabilir.
Marmara Grubu Vakfı diyaloga verdiği önemle yirmi yıldır aralıksız Avrasya Ekonomi Zirveleri'ni de düzenlemektedir.
Her yıl yaklaşık kırk ile elli arasında ülkenin katılımıyla gerçekleşen Avrasya Ekonomi Zirveleri'ne cumhurbaşkanları, eski cumhurbaşkanları, başbakanlar, eski başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri, akademisyenler, işadamları da katılmaktadır.
Ulusal ve uluslararası alanda ekonomik, sosyal, siyasal, enerji, güvenlik alanlarında uzmanların ve karar vericilerin aktif katılımı ile her yıl aralıksız olarak Avrasya Ekonomi Zirveleri düzenlenir. Bu Zirvelerin amacı, dünyanın önde gelen işadamları ve siyasetçilerini, akademisyenlerini aynı platformda buluşturarak ekonomi, demokrasi ve güvenlik konularında işbirliği yapmalarına yardımcı olmaktır. Her yıl aralıksız devam etmekte olan Avrasya Ekonomi Zirveleri katılımcılarının sayıları her yıl artmaktadır. 7 ülkenin katılımıyla başladığımız Avrasya Ekonomi Zirvesi 4-6 Nisan 2017 tarihinde yapılan Zirve ile 20. yılına ulaşmıştır. 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi ise 2018 yılının Nisan ayında yapılacaktır.


Türkiye’nin AB üyeliğine önem veren ve destekleyen Marmara Grubu Vakfı, AB kriterleri çerçevesinde dünyada görülen değişimi izler ve değerlendirir. Avrupa Birliği’ni savunan diğer STK’larla birlikte ortak çalışmalar yürütür. Avrupa değerlerinin toplumun düşünce sistemine yerleşmesi için ortak çalışmalar ve kampanyalar yürütür. Yine aynı çerçevede İnsan Hakları ve Kadın-Erkek Eşitliği konularında uluslararası STK’larla birlikte ortak projeler uygular, yapılan çalışmaları teşvik eder. Kadın yöneticiler, kadının istihdama katılımı, sürdürülebilir kalkınma, Anayasa nasıl olmalıdır, güçler ayrılığı, denge ve denetleme mekanizmalarının önemi konularında projeler yürütür. Uluslararası STK’ların katılımıyla oluşturulan platformlara aktif katılım ve destek sağlar. Bu çerçevede barışa yönelik çalışmalarda aktif üye olarak yer alır.
Sorunların çözümü veya çözümsüzlüğü beraberinde birtakım riskler getirmektedir. Uluslararası zeminlerde sorunların çözümü için çağdaş politikalar üretmek zorundayız. Bu toplantılarda farklı tarafların savunucusu olan uzmanlar ve toplum önderleri tespit-analiz- araştırma ve yorumlar yaparak uzlaşma noktaları arar ve öneriler oluştururlar.
Bu çalışmaları Marmara Grubu Vakfı uluslararası platformlarda öncelikle Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde "observer member" olarak gerçekleştirmektedir. Ayrıca Marmara Grubu Vakfı Balkan Politika Kulübü’ne üye, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Assemblesi’ne gözlemci üye, Dünya Azerbaycan Forumu’na ve Dünya Moğol Genel Kurulu’na üyedir. Aynı zamanda Marmara Grubu Vakfı’nın Viyana Ekonomik Forumu, Slovenya Life Learning Academia, Slovenya Bled Stratejik Forumu, Bulgaristan Slavyani Vakfı, Çin İnsan Hakları Geliştirme Derneği, Çin Uluslararası Dostane Temaslar Kurumu, Çin Halkı Barış ve Silahsızlanma Derneği, Sırbistan Uluslararası İlişkiler ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi, Macar Girişim Vakfı ve Romanya Yeni Strateji Merkezi ile de “Stratejik Partnerlik” anlaşması bulunmaktadır.
Bütün bu kuruluşlarla diyalog çerçevesinde barışa ve insanlığa hizmet edebilmenin yollarını aramaktayız.
Bugün burada bulunuşumuz dahi bu çalışmalarımızın eseridir.
Yüksek Heyet'inizi saygılarımla selamlarken belirtmek isterim ki, 32 yaşındaki Marmara Grubu Vakfı Kafkaslarda, Ortadoğu'da ve Balkanlar'da sivil toplum alanında barışın teminatıdır.
Bu duygularla Yüksek Heyet'inize teşekkürler ediyorum.