Haberler

Marmara Grubu Vakfı Balkan Sağlık Forumu'nda

26 Şubat 2014 Çarşamba - Okunma: 6640
Marmara Grubu Vakfı Balkan Sağlık Forumu'nda

Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver Sırbistan'ın başkenti Belgrat'ta düzenlenen Balkan Sağlık Forumu'na onur konuğu olarak katıldı.

 

 

Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver'in Balkan Sağlık Forumu'nda Yaptığı Konuşma 

"Balkanların sağlık turizminin tartışılacağı ve gündeme getirileceği toplantınızın verimli geçmesini temenni ederek sözlerime başlamak istiyorum.

Huzurlarınızda Türkiye'nin Marmara Grubu Vakfı adına söz almış bulunuyorum.

Genel olarak turizm sektörüne bakıldığında, turistlerin geleneksel olarak tatil, dinlenme, eğlenme ve kültür turizminin yanında sağlık turizmi gibi alternatif turizm seçeneklerini de tercih ettikleri görülmektedir. Avrupa'da 18. yüzyılda kaplıcalara gitmenin halk arasında yaygınlaşması sayesinde sağlık turizmi hareketlerinin başlangıcına kaplıcaların öncülük ettiği söylenebilir.

Alternatif turizm çeşitlerinden olan sağlık turizmi kendi içerisinde klimatizm (temiz havadan yararlanma), termalizm (kaplıca) ve üvalizm (meyve-sebze kür tedavisi) gibi sınıflandırmalar içermektedir.

Medikal turizm ya da tıp turizmi, en genel haliyle insanların kendi ülkelerindeki yüksek tedavi giderleri nedeniyle yabancı ve genelde uzak ülkelerdeki düşük tedavi giderlerinden yararlanmak amacıyla tıbbi tedavi ya da operasyonları bu ülkelerde gerçekleştirmeleri ile oluşan turizm hareketleri olarak tanımlanmaktadır. Bu turizmin gelişmesinde en önemli etken düşük tedavi giderlerinin yanı sıra, bu ülkelerdeki gelişen tıp teknolojisi, düşük ulaştırma giderleri ve internet pazarlaması gibi etkenlerdir.

Ben inanıyorum ki, bugün ve yarın bu konuda konunun uzmanları konuşacak, bizleri bilgilendirecektir. Ben heyetinizin yüksek izniyle Balkanlardaki turizm hareketliliğini paragraf başlıklarıyla dikkatlerinize sunacağım. Alfabetik sırayla ülkeleri gündeme getireceğim.

Arnavutluk'un gayri safi milli hasılası 27,7 milyar dolar olup bunun %10'u turizm gelirlerinden gelmektedir.

2013 yılında turizmden elde edilen gelir bir önceki yıla göre %17 artış göstererek 2 milyar Euro'ya ulaştı. Aynı dönemde turist sayısı da geçen seneye oranla %30 bir artışla 2,6 milyon oldu. Bunda 2013 yılında Arnavutluk'ta turizmin, ulusal kalkınma stratejisinde öncelikli olan sektörlerden biri olarak benimsenmesinin büyük rolü oldu.

Bosna Hersek'in 32,5 milyar dolar olan GSMH'sının yaklaşık %3,5'luk kısmı turizm gelirlerinden gelmektedir.

 

Balkan Sağlık Forumu Münasebetiyle Belgrat'ta bulunan Dr. Akkan Suver, Türkiye Cumhuriyeti Sırbistan Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay ile birlikte Sırbistan Müftüsü Muhammed Jusufspahic'i Belgrat'ta ziyaret etti

Geçen yıl toplam turizm geliri 1 milyon doları aştı. Toplam ağırlanan turist sayısı ise 900 bin turiste ulaştı. Bosna-Hersek turizm sektöründe dünyada en hızlı büyümeyi hedefleyen ülkeler arasında yer almaktadır.

Bulgaristan Gayri Safi Milli Hasılası(GSMH) 51 milyar dolar olup, bunun 7,9 milyar dolar’ı turizm gelirlerini oluşturmaktadır. 2013 yılında 5 milyondan fazla turist Bulgaristan’ı ziyaret etti.

Hırvatistan’ın Gayri Safi Milli Hasılası 78,1 milyar dolar olup, turizm GSMH’nin %20 sini oluşturmaktadır. 2013 yılında rekor bir rakamla 13 milyon turist Hırvatistan’ı ziyaret etti. Hırvatistan 2020 yılına kadar 17,5 milyon turiste ulaşmayı, turizmden elde edilen gelirleri de 17 milyon doların üstüne çıkarmayı hedeflemektedir.

Makedonya’nın GSMH’sı 22,1 milyar dolar olup ortalama %5 lik kısmı turizm gelirlerinden gelmektedir. Makedonya İstatistik Kurumu’na göre 2013 yılında turizmden elde edilen gelir 200 milyon dolar civarındadır.

Karadağ’ın GSMH’sı 7 milyar 400 milyon dolar olup bunun %20,8’inin turizm gelirlerinden gelmektedir. Ülke istihdamının %17,8’i de turizm sektöründe gerçekleşmektedir.

2013 yılında turizmden elde edilen gelir bir önceki yılın aynı dönemine oranla %3 bir artış göstererek 300 milyon Euro’ya ulaştı. Aynı dönemde toplam ağırlanan turist sayısı ise geçen seneye oranla %10 civarında bir artışla ülke nüfusu kadar bir turist sayısı ülkeye giriş yaptı.

 

Dr. Akkan Suver ve Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay Sırbistan Dışişleri Eski Bakanı Vuk Jeremic'i Dış İlişkiler ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi'nde ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu

Sırbistan’ın GSMH’sı 80,4 milyar dolar olup, bunun %1,25’i turizm gelirlerini oluşturmaktadır. 2013 yılında 920 binin üzerinde turist Sırbistan’ı ziyaret etti.

Slovenya’nın GSMH’sı 57.9 milyar dolar olup, 2013 yılında 3.2 milyar dolar turizm geliri olmuştur. Bu gelir de GSMH’nın %5’ini oluşturmaktadır.

Slovenya, 2016 yılı için Turizm Geliştirme Stratejisi geliştirmiş bulunmaktadır. Bu stratejiye göre turizm Slovenya için tamamen sürdürülebilir kalkınma unsuru olarak hedeflenmiş bulunmaktadır.

Romanya’nın GSMH’sı 352.2 milyar dolar olup, bunun %4.3’lük kısmını turizm gelirleri oluşturmaktadır. Romanya’nın turizm geliri 2.08 milyar dolar olup, toplam istihdamın %5.8’i (yaklaşık 500.000 kişi) turizm sektöründen sağlanmaktadır. Yılda ortalama 9 milyon turist Romanya’yı ziyaret etmektedir.

Yunanistan’ın GSMH’sı 266 milyar dolar olup, bunun %16’sını turizm gelirleri oluşturmaktadır. Yunanistan’da toplam istihdamın %16.7 si (yaklaşık 659.000 kişi) turizm sektöründen sağlanmaktadır. Yılda ortalama 19.5 milyon turist Yunanistan’ı ziyaret etmektedir.

Benim ülkeme gelince, Türkiye’nin GSMH’sı 789 milyar dolardır. Turizm bunun %3,7’sini oluşturmaktadır.

Türkiye’yi  2013 yılında 39,2 milyon turist ziyaret etmiş bulunmaktadır.

Turizm gelirleri ise 32 milyar dolardan fazladır.

Balkanlar’a kuş uçuşu baktığımızda gördüğümüz odur ki, Türkiye hariç Balkanlar’a yılda yaklaşık 45 milyon turist gelmektedir. Buna Türkiye’yi de eklersek turist sayısı 80 milyona ulaşmaktadır.

Dikkatinize sunmak isterim ki bu sayı yetersizdir, azdır.

Fransa’ya gelen turist sayısı yılda 83 milyondur. Fransa’nın nüfusu 66 milyondur.

Saydığım Balkan ülkelerinin toplam nüfusu ise Fransa’dan fazladır.

Buradan şuraya gelmek istiyorum. Balkan ülkelerinin turizme daha çok önem vermeleri gerekmektedir. Çağımızın bacasız endüstrisinin Balkanlarda oluşturacağı girişim ve gelişim inanıyorum ki, yalnız refaha değil, istikrar ve barışa da yeni bir kapı açacaktır.

Bu düşüncelerin ışığında yüksek heyetinizi ve toplantınıza katılanları saygıyla selamlıyorum."

Dr. Akkan Suver Minet Music'e Montenegro kitabını takdim etti