Haberler

28. Avrasya Ekonomi Zirvesi yapıldı

22 Kasım 2024 Cuma - Okunma: 9447
28. Avrasya Ekonomi Zirvesi yapıldı

 YAPIM AŞAMASINDA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in mesajlarıyla çalışmalarına başlayan 28. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne kırk üç ülke katıldı.

Türkiye’nin Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da hazır bulunduğu 28. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde konuşmacılar barışın önemini gündeme getirdiler.

Zirve’de Arnavutluk, Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Romanya, Makedonya, Tunus, Moldova, Çekya’nın önceki Cumhurbaşkanları Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte “Barışçıl çözümler ve Barışı yeniden kurmak” temasıyla görüşlerini paylaştılar.

Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl 28.’si düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi, İstanbul WOW Hotel Kongre Merkezi’nde dünyanın dört bir yanından gelen devlet adamları, akademisyenler, kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirerek, “Daha İnsancıl Bir Dünya, Yaşanabilir Bir Dünya İçin Diyalog” temasında buluştu. Zirvede ekonomik ve teknolojik dönüşümlerin yanı sıra, barış ve vicdan çağrıları da ön plana çıktı.

Marmara Grubu Vakfı’nın 40 yıllık birikimiyle hayata geçirdiği Avrasya Ekonomi Zirvesi, bu yıl bir kez daha küresel barış, ekonomik adalet ve sürdürülebilir geleceğin ana hatlarını belirleyen bir akıl platformuna dönüştü. Başkan Dr. Akkan Suver'in vizyoner liderliği ve evrensel barışa adanmışlığı, zirvenin küresel ölçekteki saygınlığını pekiştirdi.

6-7-8 Mayıs 2025 tarihleri arasında WOW Hotel Kongre salonlarında, Marmara Grubu Vakfı ve İHKİB işbirliğiyle düzenlenen 28. Avrasya Ekonomi Zirvesinde, 43 ülkeden 800’ü aşkın siyasetçi, diplomat, akademisyen ve iş insanı katılım sağladı.

Daha İnsancıl Bir Dünya, Yaşanabilir Bir Dünya İçin Diyalog" temasıyla gerçekleşen zirvede küresel adalet, sürdürülebilir kalkınma ve çok taraflı işbirliği masaya yatırıldı.

Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, açılışta yaptığı konuşmada, "Çatışma yerine diyaloğu, bölünme yerine sağduyuyu tercih ediyoruz" mesajı verdi. Suver, ABD-Çin gerilimi, iklim krizi ve Ukrayna savaşına rağmen "ortak vicdan" çağrısı yaparak, "Avrasya Zirvesi, farklı sesleri birleştiren bir platformdur" dedi. Zirvenin akademik derinliği de dikkat çekti; başta Prof. Dr. Aziz Sancar, İlber Ortaylı, Özgür Çengel ve Uğur Özgöker olmak üzere, tamamı profesörlerden oluşan akademik kadrosu, Marmara Grubu Vakfı’nın kalitesini bir kez daha kanıtladı.

Açılış konuşmasında Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver: sadece bir çağrı değil, aynı zamanda liderliğini yaptığı Marmara Grubu Vakfı'nın temel felsefesinin de özeti niteliğindeydi. “Küreselleşme, artık yeni bir akla ve cesur adımlara ihtiyaç duyuyor. Bu kürsülerde doğacak diyaloglar, dünyayı savaşlardan, ayrışmalardan ve umutsuzluktan kurtaracak yegâne yoldur,” diyerek katılımcılara güçlü bir sorumluluk hatırlatması yaptı ve küresel krizlere karşı "diyalog ve işbirliği" vurgusu yaparak, "Gençlerle birlikte yarınlara hazırlanıyoruz" mesajını verdi.

Zirvenin şeref konuğu, bilim dünyasının gururu, Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar oldu. Bilimsel başarılarıyla insanlığa umut veren Sancar’ın katılımı, zirvenin entelektüel ve etik düzeyini daha da yukarı taşıdı.

Prof. Dr. Aziz Sancar, "Temel bilimler olmadan güçlü ekonomi olmaz" uyarısında bulundu: "Çin, ABD’den fazla bilim yayını yapıyor. Biz de teknolojiyi ithal değil, üretmeliyiz."

Bir diğer önemli akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı ise konuşmasında; "Türkiye'nin Tarihi Mirasına Sahip Çıkmak Zorundayız" diyerek Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirasının korunmasına vurgu yaparak önemli mesajlar verdi.

Ünlü tarihçi, konuşmasında Türkiye'nin geçmişten gelen bilgi birikimini gelecek nesillere aktarmanın önemine değinerek, "Tarihimizdeki büyük dönüşümleri doğru anlamalı ve bu bilgileri gençlerimize aktarmalıyız" dedi.

Ortaylı'nın konuşması, salondaki dinleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Tarihçi, sözlerini "Bu toprakların değerini bilmeli ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmalıyız" diyerek tamamladı.

Marmara Grubu Vakfı idrak ettiği 40. yılı münasebetiyle, ebediyete intikal eden üye ve gönüllülerinin adlarını yaşatmak amacıyla onbeş dalda ödül verdi.

Ödüller: Süleyman Demirel Demokrasi Ödülü’nü aile adına İlhan Kesici tarafından, Emil Constantinescu'ya, Haydar Aliyev Türk Dünyası Ödülü’nü Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşat Memmedov tarafından, Prof. Dr. Aziz Sancar'a, Zhelyu Zhelev Felsefe Ödülü’nü Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu Vassil Petkov Valchev tarafından Prof. Dr. İoanna Kuçuradi'ye, Erhard Busek Yöneticilik Ödülü’nü Dr. Akkan Suver tarafından, Prof. Dr. Asaf Hajiyev'e, Bernard Lewis Tarih Ödülü’nü Hikmet Çetin tarafından Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya, George Marovitch Kültürlerarası Diyalog Ödülü’nü Monsenyör Orhan Çanlı tarafından Yusuf Sağ'a, Şahap Kocatopçu İhracatçı Ödülü’nü Dr. Akkan Suver tarafından Mustafa Gültepe'ye, Hüsamettin Kavi Sanayici Ödülü’nü Emre Kavi tarafından Yusuf Hikmet Kaya'ya, Jak Kamhi Sevgi ve Barış Ödülü’nü Cefi Kamhi tarafından, Dr. Hong Tao Tze'ye, Ahmet Samsunlu Çevre Ödülü’nü Kadir Samsunlu tarafından Patrik Bartholomeos'a, Yüksel Çengel Siyaset Ödülü’nü Prof. Dr. Özgür Çengel tarafından Hikmet Çetin'e, Yalçın Sönmez Organize Sanayi Ödülü’nü Nurdan ve Öncü Sönmez tarafından Adem Ceylan'a, Örsçelik Balkan Yaratıcı Düşünce Ödülü’nü Gökçe Balkan tarafından, Prof. Dr. Mutlu Erbay’a, Sami Kohen Basın Ödülü’nü Lale Aldiş tarafından, Sedat Ergin'e, Hadi Türkmen Engelsiz Yaşam Ödülü’nü Sündüz Türkmen tarafından Ampute Milli Futbol Takımı'na sunulmuştur.

28. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde 40. Yıl münasebetiyle, Marmara Grubu Vakfı’na yüksek emeği geçen; Şamil Ayrım, Mehmet Reis, Kemal Erkan, Nihat Kandaloğlu, Ziyatdin Kasanov, Gülselin Şen, İlkay Şen, Mahmat Saklı, Ece Şahin, Sevil Kulak, Engin Köklüçınar, Turan Sarıgülle, Ertuğrul Kumcuoğlu ve Sezgin Bilgiç’e ÖZEL TEŞEKKÜR ÖDÜLÜ verildi.