Vati̇kan Vati̇kan

Vati̇kan

14.10.2019 - Okunma: 8143

 

VATİKAN

Marmara Grubu Vakfı olarak sivil toplum kimliğimizle, kültürlerarası diyaloga büyük önem verdik. Verdiğimiz bu önem barış ve insanlığa hizmet açısından hayli önemlidir. Yaptığımız çalışmalar yıllar içerisinde bütün Dünya’nın olduğu gibi Vatikan’ında dikkatini çekti. Geride bıraktığımız yıllar içerisinde kültürlerarası diyalog çalışmalarımıza ilgi gösteren Vatikan 2006 yılının Ekim Ayı’nda da İstanbul’da gerçekleşen Sevgi ve Barış İftarı etkinliğimize Kardinal seviyesinde iştirak etti. Dolayısıyla Kardinal Celata’nın katıldığı bu çalışma sonucunda ilişkilerimiz doruk noktasına ulaştı.

9 Kasım 2006 günü ise, Vatikan’da Papa Benedict XVI, Marmara Grubu Vakfı’nı kabul etti. Dr. Akkan Suver, Prof. Dr. İlter Turan, Leyla Tavşanoğlu ve Cafer Okray’dan oluşan Marmara Grubu Vakfı’nın Vatikan’da Papa tarafından kabulü o günün şartları içinde büyük bir olay olarak değerlendirildi. Zira Vatikan ziyareti esnasında Papa'nın Türkiye’ye gelmesi gündemdeydi. Ziyarette Dr. Akkan Suver Papa’ya "Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti sizi bekliyor dedi”. Papa Suver’in verdiği bilgileri dinledikten sonra bir soru sordu:

"Sizden bir şey öğrenmek istiyorum. Türk milletinin ortak hoşlanacağı şey nedir?"

Dr. Akkan Suver hiç düşünmeden, "Anıtkabir’de Atatürk’ü ziyaret ederseniz Türk milleti bundan çok mutlu olur" dedi. Görüşmenin sonunda Papa Suver aracılığıyla Türk milletine şu anlamlı mesajı da gönderdi: “Atatürk’ün Türkiye’sine benim selamlarımı götürün”. Derken Papa Türkiye'ye geldi, Anıtkabir’e gitti ve Atatürk’ü ziyaret etti.

Papa’nın Atatürk’ü ziyareti televizyonlar aracılığıyla tüm dünyadaki milyarlarca insan tarafından izlendi.

Papa 16. Benedictus, Türkiye’yi ziyareti esnasında Dr. Akkan Suver ve Müjgan Suver’i İstanbul’da kabul etti. Daha sonra gene Papa Benedictus 2011 yılında Dr. Akkan Suver, Dr. Fatih Saraçoğlu, Necdet Timur ve Aykut Eken’den oluşan Marmara Grubu Vakfı Heyeti’ni üçüncü defa kabul etti. Papa, Marmara Grubu Vakfı’nı İslamiyet, Hıristiyanlık ve Müslümanlık arasında diyalog köprüsü olarak görmediğini aksine Keldanilik, Süryanilik gibi aralarında azalan değerlerin de bulunduğu zenginliklerin yaşatılmasında gösterdiği yüksek kültürel çalışmalardan dolayı da takdir ettiğini ve bu kültürlerin canlı tutulmasında ortaya koyduğumuz gayretlerimizin takipçisi olduğunu heyetimizi kabulünde beyan etti. Bu arada Marmara Grubu Vakfı olarak sivil toplum kimliğimizle belirtmek isteriz ki, iki önemli din adamının ilişkilerimizde özel bir yeri vardır. Müteveffa Monsenyör George Marovitch ile Monsenyör Yusuf Sağ’ı bir kadirbilirlik olarak zikretmek isteriz. Vatikan ile aramızdaki sivil toplum ilişkilerinde gösterdikleri yüksek ve samimi gayretten dolayı Müteveffa Monsenyör George Marovitch ile Monsenyör Yusuf Sağ’a Marmara Grubu Vakfı minnettardır.