Haberler

Dr. Akkan Suver, Bakü 6. Kültürlerarası Diyalog Forumunda konuştu

3 Mayıs 2024 Perşembe - Okunma: 552
Dr. Akkan Suver, Bakü 6. Kültürlerarası Diyalog Forumun

Bakü'de tertiplenen, Bakü 6. Kültürlerarası Diyalog Toplantısı'nda Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver bir konuşma yaparak barış için diyalogun önemini ortaya koydu.

Azerbaycan Kültür Bakanlığı'ndan Jahangir Salimkhanov'un moderatörlüğünü yaptığı, Kültürlerarası Diyalog oturumunda Dr. Akkan Suver'in yanı sıra; Malezya Parlamento Başkanı Mutang Tagal, Azerbaycan'dan Nazlı Ahmedova, Rusya

Federasyonu'ndan Mikhail Brygalov, Vadim Ruda, Zaslavsky Grigory Anatolyevich, Belarus'tan Vadin Hihin söz aldı.

Dr. Akkan Suver'in konuşmasını aşağıda bulacaksınız.

 

Dr. Akkan Suver'in Bakü 6 Dünya Kültürlerarası Diyalog Forum konuşması

 

Muhterem katılımcılar,

Altıncı Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu katılımcıları, yüksek heyetinizi İstanbul'dan Marmara Grubu Vakfı adına saygıyla selamlayarak sözlerime başlamak istiyorum.

Bugün burada Kültürlerarası Diplomasi konusunu gündeme getirip tartışacağız.

Öncelikle belirtmeliyim ki, diplomasi veya daha geniş bir deyimle diplomatik hayat çok kültürlü bir coğrafyayı temsil eder.

Çok kültürlü bir coğrafya ise birbirini anlamak ve tanımakla yükümlüdür.

Gene bu coğrafyada, birarada yaşamanın zorluğuyla, ancak onurumuzla eşit insanlar olarak, birlikte yaşayabilirsek başa çıkabiliriz.

Zira lisanı farklı, dini anlayışı farklı, ülkesi farklı, düşüncesi farklı toplulukların birarada yaşayabilmesi kültürlerarası diyalogla gerçekleşebilir.

Bu arada önemle belirtmeliyim ki; halen yaşamakta olduğumuz anlaşmazlıkları, kutuplaşmaları, anlayış eksikliğini ve ayrımcılığı durduracak tek yol, diplomasi ve diplomatik diyalogdur.

Daha açık bir değişle, uluslararası toplumun birlikte hareket edebilmesi teorik bilgilerle değil insani temaslarla, kısacısı diyalog yoluyla, birbirilerini anlaması ve tanımasıyla mümkündür.

Giderek boyutları artan ve her gün daha az güvenli bir hale gelen gezegenimizde barışı, istikrarı sağlamak ve çatışmaları önlemek kültürlerarası diyaloga, diplomasiye yer ve önem vermekten geçmektedir.

Burada duralım:

Çok kültürlü bir coğrafyada diplomasi ve diyalogu nasıl sağlayabilir, nasıl istikrara giden yolu oluşturabiliriz.

Biraz onu düşünelim.

Takdir edersiniz ki, birbirlerinden oldukça farklı bakış açılarına sahip kişiler arasında oluşacak diyalog ve diplomasi pek de kolay değildir. Ama gereklidir.
Gereklidir zira. anlaşmazlıklar, savaşlar, gerginlikler içinde yaşamak yerine, örtüşen kavramlar bulmak, farklı anlayış ve mantıkların birarada yaşamasına imkan verecek sürdürülebilir bir coğrafya oluşturmak zorunluluktur.

Bu zorunluluğu önce diyalog, sonra hoşgörü ve daha sonra saygı ve karşılıklı anlayışla hayata geçirebiliriz.

Bunları hayata geçirirken herkesi farklı ama eşit değerlendireceğiz.

Farklılıklara sahip toplulukların barış ve istikrar içinde yaşayabilmesi çok kültürlülüğe uygun bir coğrafya oluşturması ortak temel değerler, ortak insanlık mirasına ve insan onuruna saygılı bir gezegene sahip olabilmemizin yolu diyalogdan geçmektedir.

Ancak diyalogla dinler dinleri, kültürler kültürleri, diller dilleri tanıyabilir, anlayabilir, kavrayabilir.

Zira evrensel düşünce içinde farklılıklara sahip insanların birarada uyumlu bir biçimde yaşayabilmesi birbirini doğru anlamasıyla orantılıdır.

Yerel ve dar ufukla belirli düşünce yerine evrensel nitelikli düşünme ve davranmaya yönelip demokrasi bilinci içinde eşit bireylerin onurlu bir yaşama ulaşabilmeleri diyalogla, daha çok diyalogla ve diplomasi ile olabilecektir.

Gezegenimizin her bir parçasında ayrı bir anlaşmazlık, ayrı bir savaş, ayrı bir gerginlik olduğu gerçeğini göz önüne alacak olursak, barışa ve istikrara olan ihtiyacımız kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Barışın ve istikrarın önündeki kapının kilidini çok kültürlü bir diplomasi, çok kültürlü bir diyalog anahtarı ile açabiliriz.

Unutmamalıyız ki, çok kültürlü diplomasinin ve çok kültürlü diyalogun ana teması hoşgörü, farklılıklara anlayış ve saygıdır.

Sözlerimi toparlarken belirtmek isterim ki, kültürlerarası diplomasi ve diyalog kanunla düzenlenemez.

Onun için daha çok saygı, daha çok anlayış ve daha çok diyalog diyor, yüksek heyetinizi beni dinlediğiniz için saygıyla selamlıyorum.