Denge ve Denetleme Ağı
2012 yılında, Marmara Grubu Vakfı'nın da aralarında yer aldığı farklı siyasi görüşten 33 sivil toplum örgütü,"farklılıklarımızla birlikte özgürce yaşadığımız, haklarımızın güvence altında olduğunu bildiğimiz, adaletin eşit dağıtıldığı, yönetimin şeffaf olduğu, halka hesap verdiği bir Türkiye" hayali ile bir araya geldiler. Ortak özlemleri olan 108 öneri çerçevesinde, Denge ve Denetleme Ağı’nın (DDA) temellerini attılar.
Yeni bir anayasa ile bireyin hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınması için denge ve denetleme sisteminin şart olduğu görüşünde birleşen ağ, başlangıçta sadece yeni anayasa çalışmalarına odaklanmışken, zaman içerisinde güçlü bir demokrasi hedefiyle denge ve denetleme sisteminin yerleşmesi için çalışmalarına devam etme kararı verdi.
Ağ, büyüme ve gelişme aşamasını tamamladıktan sonra, toplumda daha fazla etki yaratmak, katılımları arttırmak ve ağ üyelerinin biraradalığını birlikte çalışarak korumak amacıyla, Ağın karar alma ve uygulama mekanizmalarında da yeni bir yapılanmaya,"stratejik reform gruplarına" geçti. Denge ve Denetleme Ağı, farklı reform alanlarında sürdürülebilir savunuculuk çalışmalarını Anayasa Reform Grubu, Yasama Reform Grubu, Yürütme Reform Grubu, Yargı Reform Grubu, Yerel Yönetimler Reform Grubu, Medya Reform Grubu ve Sivil Toplum Reform Grubu aracılığıyla, Ağın değerlerine ve deklarasyonuna bağlı kalarak, kendi belirlediği stratejiler çerçevesinde yürütür.
Her grup kısa, orta, uzun dönemli reformlar geliştirir ve savunuculuk yapar. Üzerinde çalıştığı reform alanlarının, hesap verebilir, şeffaf ve katılımcı; denge ve denetleme sisteminde olması gerektiği gibi bağımsız ve etkin; toplumsal cinsiyet, inanç, etnik köken, siyasi yakınlık, dil, coğrafya, eğitim ve ekonomik durum farklılıklarını gözetmeden; adil ve eşit biçimde sürdüren özelliklere sahip yapılar olmalarını sağlamak için çalışır.
Karar verme organı Koordinasyon Grubu'na da destek vermek, yol göstermek, yetkilerini paylaşmak üzere iç Değerlendirme Grubu, İletişim Grubu, Yazı İşleri Ekibi gibi yapılar da oluşturulmuştur. Böylece DDA'nın yapılanmasında tek bir karar mekanizması yerine sorumlulukların paylaşıldığı ve birbirini denetlediği, denge denetleme ağının savunduğu değerlere yakışan yeni bir sistem oluşturulmuştur.
Bugün, aynı hedefler doğrultusunda gönüllülük esasıyla çalışan, demokrasinin tarafında yer alan, her biri farklı yaklaşımlara sahip 300 yakın üye kişi ve STK temsilcileri Denge ve Denetleme Ağı içinde yer almaktadır. Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver, Yargı Reform Grubu Sözcülüğünü yapmakta olup, ulusal düzeyde Ağı'n yönetim kadrosunu oluşturan Koordinasyon Grubu üyesi ve DDA sözcüsü olarak ağ içinde aktif çalışmalar yürütmektedir
Daha fazla bilgi için:
http://www.birarada.org/
DDA Genel Kurulu yapıldı
23 Eylül 2019 Pazartesi - Okunma : 1636Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver'in de içinde yer aldığı Denge Denetleme Ağı 2. Olağan Genel Kurul’u Ankara’da yapıldı. 250 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen Genel Kurul’da Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver İç Değerlendirme ve Denetleme Kurulu Üyeliği’ne seçildi.
Denge Denetleme Ağı Koordinasyon Grubu Antalya’da biraraya geldiler
26 Ocak 2019 Cumartesi - Okunma : 1759Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver'in de içinde yer aldığı Denge Denetleme Ağı yıllık değerlendirme toplantısını Antalya'da gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılın değerlendirmesi yapıldı. Gelecekle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
Denge ve Denetleme Ağı Koordinasyon Grubu Üyeleri birarada
10 Aralık 2018 Pazartesi - Okunma : 1874AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver'in eş başkanlığını yaptığı Denge ve Denetleme Ağı (DDA) Koordinasyon Grubu, 8-9 Aralık 2018 günleri Ankara'da yılın son toplantısını gerçekleştirdi. Denge ve Denetleme Ağı'nın ve tüzel kişiliği olan Demokratik Katılım Derneği'nin birbiriyle uyumlu olabilmesini sağlayacak yapısal değişikliklere yönelik öneriler, yaklaşan genel kurul tarihinin belirlenmesi gündemiyle Denge ve Denetleme Ağı genel merkezinde bir araya gelen Koordinasyon Grubu üyeleri, Ağın gelecek dönemde yürüteceği faaliyetler hakkında görüş alışverişinde bulundular.
Denge Denetleme Ağı Koordinasyon Grubu Ankara’da Toplandı
2 Ekim 2018 Salı - Okunma : 1963Marmara Grubu Vakfı AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver'in de içinde yer aldığı Denge ve Denetleme Ağı'nın Koordinasyon Grubu üyeleri, Ağı'n Ankara'daki merkezinde bir araya geldiler. Denge ve Denetleme Ağı yapısının dernekler yasası ile uyumlu hale getirilebilmesi için önerilerin sunulduğu toplantıda Koordinasyon Grubu üyeleri, tüzel kişilikleri olan Demokratik Katılım Derneği'nin sürdürülebilirliği ile ilgili görüş alışverişinde bulundular.
Denge Denetleme Ağı Ankara biraraya geldi
25 Mart 2018 Pazar - Okunma : 2204Denge Denetleme Ağı 2018-2020 yıllarını kapsayan çalışmalarını sürdürebilmesi için yeni yol haritasını belirlemek üzere Ankara'da biraraya geldi. Olağan toplantıda yeni organizasyon şeması ve proje yönetimi ile DDA sekretaryasının belirlenmesi için çalışmalara başlanılmasına karar verildi. Marmara Grubu Vakfı adına Denge Denetleme Ağı Toplantısı’nda Müjgan Suver hazır bulundu.
Denge ve Denetleme Ağı yeni yapısı konuştu
25 Şubat 2017 Cumartesi - Okunma : 4830Denge ve Denetleme Ağı'nın yeni kurumsal yapısını oluşturmak ve gruplar arası görev ve sorumluluklarını belirlemek üzere Koordinasyon Grubu, İletişim Grubu ve İç Denetim Grubu temsilcileri, 24-26 Şubat 2017 günlerinde, Antalya'da üç günlük bir toplantı maratonuyla bir araya geldiler. Marmara Grubu Vakfı'nı temsilen Denge ve Denetleme Ağı'nda bulunan Müjgan Suver, Yargı Reform Grubu temsilcisi olarak Koordinasyon Grubuna seçilmişti. Antalya'daki toplantıda Müjgan Suver, Şakir Gürel ve Gamze Pamuk Denge ve Denetleme Ağı'nın temsilcileri olarak seçildiler. ( Haberin devamı için lütfen haber başlığını tıklayınız)
Anayasa Toplantısı
10 Şubat 2017 Cuma - Okunma : 4530Müjgan Suver, Referandum öncesi Denge ve Denetleme Ağı adına Prof. Dr. Fuat Keyman ve Doç.Dr. Levent Korkut'un görüşlerini açıkladıkları Anayasa toplantısını yönetti "Kıstas; Denge, denetleme ve demokrasi olmalıdır" Ankara'da bulunan ve birbirinden farklı görüşleri temsil eden 283 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Denge ve Denetleme Ağı adına Prof.Dr. Fuat Keyman ve Doç.Dr. Levent Korkut, "Gündem Anayasa, Mevzu Denge ve Denetleme - 2016 Anayasa Değişikliği Kanununun Denge ve Denetleme Açısından Değerlendirilmesi" raporunun tamamlanması münasebetiyle interaktif bir toplantıyla medya mensuplarıyla bir araya gelerek konuştular. (Haberin devamı için lütfen haber bağlığını tıklayınız)
Denge ve Denetleme Ağı Anayasa Savunuculuk Ekibi Toplandı
18 Aralık 2016 Salı - Okunma : 5274Geçen hafta TBMM gündemine getirilen yeni anayasa teklifinin denge ve denetleme mekanizmalarının var olup olmadığı açısından incelenmesi amacıyla, Denge ve Denetleme Ağı Anayasa Savuculuk Ekibi Antalya'da 16 - 18 Aralık 2016 günleri iki günlük bir toplantı gerçekleştirdi.
Denge ve Denetleme Ağı İstanbul Üyeleri Buluştu
24 Kasım 2016 Perşembe - Okunma : 4366Denge ve Denetleme Ağı, 24 Kasım 2016 Perşembe günü Koordinasyon Grubu üyesi ve Marmara Grubu Vakfı temsilcisi Müjgan Suver'in moderatörlüğünde, İstanbul'daki üyeleriyle "görüş alma" toplantısı gerçekleştirdi.(Haberin devamı için lütfen resmin üzerini tıklayınız)
Denge ve Denetleme Ağı Koordinasyon Grubu Ankarada bir araya geldi
27 Ekim 2016 Perşembe - Okunma : 2474Marmara Grubu Vakfı'nın 2011 yılından bugüne aktif işbirliği içinde bulunduğu Denge ve Denetleme Ağının Koordinasyon Grubu, 27-28 Ekim 2016 günleri Ankara'da bir araya geldi. Yargı Grubu Sözcüsü olarak Müjgan Suver'in de katıldığı toplantıda, güncel politik gelişmeler ve durum değerlendirmesi yapıldı. Ağın bileşenlerinin gelecek süreçteki çalışma programı değerlendirildi. Sürdürülebilirlik açısından görev ve sorumluluklar tanımlandı. Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda; bundan böyle National Democratic Institute -NDI-, İstanbul Politikalar Merkezi - IPM- gibi Ağ bileşenleri arasında olan Demokratik Katılım Derneği çatısı altında faaliyetlerin sürdürülmesine karar verildi.